Arta cu cei mai multi adepti ramane totusi arta culinara !

Tort diplomat cu portocale


Tort diplomat cu portocale

Reteta trimisa de Madi V.

Ingrediente

Blat

oua la temperatura camerei
1 cana de 250 ml de faina
1 cana de 250 ml de zahar
125 ml ulei
1 lingurita praf de copt
zeama de la 1/2 lamaie
coaja de la 1/2 de portocala
1 pliculet de zahar vanilat
ulei si faina pentru tapetat forma

Crema

galbenusuri
6 linguri de zahar
200 ml lapte
500 ml frisca batuta
4 lingurite rase de gelatina
o cescuta mica de cafea cu apa

Montarea tortului

6-8 portocale mari

Mod de preparare

Blatul

Aluatul pentru blat
1
Blatul se poate cumpara sau: se amesteca oualecu zaharul si zaharul vanilat cu mixerul pana cand creste in volum bine. Se adauga uleiul si se amesteca, apoi se pune faina, coaja de portocala, praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se mai amesteca 2-3 minute. Se toarna compozitia intr-o cratita cu diametrul de 23-25 cm. unsa cu ulei si tapetata cufaina. Se da la cuptor – 350°F aproximativ 45-55 minute. Primele 30 de minute nu se deschide usa cuptorului. Se verifica daca este copt cu o scobitoare. Daca o infigeti in mijloc si iese curata inseamna ca este facut.
Feliile de portocala aranjate

Crema

2
Se amesteca apa fierbinte cu gelatina pana se dizolva. Cele 6 galbenusurizaharul si laptele se pun intr-o craticioara la foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa si se topeste zaharul. Peste crema se adauga gelatina dizolvata. Se lasa sa se raceasca. Cand este rece se adauga frisca batuta si se amesteca cu grija. Se da la frigider aproximativ o ora.

Montarea tortului

Montarea tortului
3
Se storc 2-3 portocale. Se cojesc 4-5 portocalesi se taie in rondele de 4-5 mm. Se imbraca cratita in care ati copt blatul in folie de plastic (daca aveti o cratita cu diametrul mai mare cu 1-2 cm fata de cea in care ati copt blatul folositi-o pe aceea). Blatul se taie pe orizontala in trei felii egale.
Tortul diplomat cu portocale
4
Se pun felii de portocala pe fundul si peretii cratitei. Se pune crema cat sa le acopere bine, avand grija ca toate gaurelele sa fie bine umplute cu crema. Se imparte crema ramasa in 2 parti egale. Peste portocale se pune o felie de blat si se insiropeaza cu suc de portocale amestecat cu zahar – daca portocalele sunt prea acre. Se pune crema, blatul insiropat, crema si ultima felie de blat. Se acopera cu celofan si se tine la frigider minim 2 ore. Se pune platoul peste tort, se acopera si se rastoarna. Se dezveleste de celofan si se mananca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu