Arta cu cei mai multi adepti ramane totusi arta culinara !

Chec tip Panettone


Chec tip Panettone

Ingrediente

cantitatile sunt pentru 2 checuri normale sau rotunde cu gaura la mijloc
1 cana si jumatate de zahar
1 cana si jumatate de faina
1 lingurita praf de copt
oua la temperatura camerei
6 linguri de apa (90 ml)
6 linguri de ulei (90 ml)
2 linguri cu varf cacao
250 g rahat
1 cana de visine sau cirese - proaspete sau din compot
1 cana de nuci taiate
100 g stafide
1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocala si lamaie - confiata daca aveti

Mod de preparare

Se scot samburii de la visine sau cirese. Eu am folosit visine din compot, fara samburi. Nucilese taie cu cutitul la marimea dorita. Rahatul se taie si el cubulete sau fasii. Cele 6 linguri de apa se amesteca cu zaharul intr-o craticioara si se face sirop. Se tine pe foc cat sa se topeasca zaharul si sa dea intr-un clocot. Daca preferati, siropul se poate face la microunde intr-o cana mare sau un vas de jena.
Se despart albusurile de galbenusuri. Se batalbusurile spuma, cu mixerul. Cand sunt gata, se toarna siropul in fir subtire, amestecand continuu, pana se termina siropul. Consistenta albusurilor va fi asemanatoare cu cea de dinanite de a incepe turnarea siropului. Se adauga galbenusurile,vaniliauleiul si se mai bat cateva secunde sa se incorporeze.


Faina, preferabil amestecata sau cernuta cupraful de copt, se adauga peste albusuri. Se amesteca usor cu o spatula, avandu-se grija sa nu se lase albusurile. Se adauga stafidelerahatul,nucacoaja de portocala si lamaie si visinele taiate. Se amesteca usor, cat sa se incorporeze.



Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se ung 2 tavi cu mult ulei si se tapeteaza cu multa faina. Se toarna cate un sfert de compozitie in fiecare tava. Ramane jumatate din compozitie. Se freacacacaoa cu zeama de la compot sau cu apa, eventual si cu esenta de rom sau chiar rom. Eu am pus rom alb si zeama de la compot pana cand amestecul a capatat consistenta laptelui batut. Se amesteca cu compozitia ramasa. Se imparte in doua si se toarna peste compozitia aflata deja in tava. Se dau tavile la coptor aproximativ 35 de minute. Se verifica daca este gata cu o scobitoare: daca iese curata inseamna ca este gata. Checurile se scot din tava dupa ce se racesc.

Sugestii

Pentru a nu se lasa la fund, visinele si rahatul se pot da prin faina, asa, cat sa fie putin „pudrate”.
In reteta originala Dana a folosit si 100 de grame de ciocolata taiata bucatele. Eu am pus ciocolata alba, dar prefer varianta fara ciocolata.
Dana recomanda fierberea stafidelor in sirop (apa cu zahar). Este o metoda buna de a hidrata stafidele daca sunt uscate. Este un chec de nota 11!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu