INGREDIENTE
Pentru blat
8 ouă
1 praf sare
8 linguri zahăr
5 linguri nucă măcinată
5 linguri făină
1 plic zahăr vanilat
Pentru sirop
500 g zahăr
1 litru apă
coaja de la o lămâie verde
un baton vanilie
Pentru cremă
300 g unt
2 lingurite coniac
500 ml lapte
250 g zahăr
5 gălbenuşuri
3 linguri făină
Pentru ornat
500 g ciocolată menaj
50 g unt
500 g căpşuni
Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi vanilia.
Se încorporează gălbenuşurile şi, la sfârşit, se adaugă făina cernută.
Se amestecă şi se toarnă în forma de tort, tapetată cu hârtie pentru copt.
Se coace la foc mediu.
Pentru cremă, într-o cratiţă de un litru, se pun gălbenuşurile frecate cu un praf de sare,
zahărul, făina cernută şi laptele fierbinte. Se lasă să fiarbă la baie de aburi, apoi se lasă să
se răcească.
Pentru sirop, se pune într-un ibric zahărul, vanilia şi apa şi se lasă să fiarbă până scade la
jumătate, apoi se adaugă coaja de lămâie.
Între timp, se pune untul într-un bol şi se amestecă cu mixerul. Se pune coniac puţin câte
puţin şi, treptat, se adaugă crema fiartă şi răcită.
Se scoate blatul, se răceşte şi se împarte în patru foi. Se însiropează, se umple cu cremă şi se
toarnă ciocolata topită în prealabil, cu untul la baie de aburi. Se ornează cu căpşuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu