Arta cu cei mai multi adepti ramane totusi arta culinara !

Cozonacul de Craciun


  • 2 kg de faina
  • 50 g drojdie
  • 13 galbenusuri
  • 1 kg zahar
  • 6 pliculete de vanilie
  • 1.5 L lapte
  • 2 pachete de unt
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 50 g cacao
  • 300 gr rahat
  • 200 gr stafide
  • 14 linguri ulei
  • sucitor
  • mixer




  1. Mai intai se pregateste drojdia: se amesteca cu o furculita 200 ml de lapte caldut cu drojdia si 3-4 linguri de faina si se lasa la dospit.
  2. Se amesteca cu mixerul cele 12 galbenusuri cu 700 gr zahar si coaja rasa de la cele 2 lamai si 6 plicuri de zahar vanilat.
  3. Intr-un vas mare cum ar fi tava de la cuptor se amesteca 2 kg faina, drojdia crescuta si compozitia de oua cu zahar.
  4. Se incalzesc 850 ml lapte si 14 linguri de ulei(caldute nu fierbinti) si se pun undeva la indemana, apoi se incepe a se framanta usor ca sa iasa frumos si pufos. Adaugati din cand in cand lapte si continuati sa framantati. Din cand in cand adaugati cate putin ulei si cate putin din cele 2 pachete de unt topit si framantati.
  5. Se framanta timp de 40 de minute, asa ca e bine sa luati o aspirina ca sa nu faceti scurta la mana.
  6. Amestecul trebuie sa stea la caldura iar mediul nu trebuie racit brusc( adica nu deschideti usa de la balcon) altfel nu va mai creste. Trebuie sa stea la caldura cam o ora si jumatate, doua ore, pana cand devine moale si pufos precum cocolino.
  7. Se imparte aluatul in 8 parti egale si se intinde fiecare parte cu sucitorul, pana cand se obtine o foaie de aluat de grosime potrivita.
  8. Se umple foaia cu crema de cacao obtinuta din 400 gr zahar, 50 gr cacao, 150 ml lapte, iar peste crema se pune rahatul taiat bucatele mici si stafidele.
  9. Se ruleaza foaia de aluat, se impletesc cate doua astfel de foi umplute si se pune tava de copt in cuptor.
  10. Se mai lasa cozonacii la crescut in tava inca aproximativ 40 de minute, dupa care se ung cu un ou batut si se dau la cuptor timp de 50-60 de minute. Va dati seama daca sunt facuti in interior intepandu-i cu un cutit si daca nu ramane aluat pe cutit, inseamna ca sunt gata.
  11. Nu deschideti usa coptorului, deoarece daca se racesc nu vor mai fi fragezi si pufosi.
  12. Se scot din cuptor si se rastoarna cu grija din tavi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu